Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Nu tror jag att jag funnit mitt "kall" inom fotografin (men jag är inte säker)

Jag har upptäckt att jag mer och mer är intresserad av bilder som man kan betrakta en bra stund med många detaljer. Det behöver nödvändigtvis inte vara någon enstaka detalj i bilden som fångar intresset utan mera komposition och många detaljer som kan upptäckas. Nedan några exempel som jag tycker är representativa för mina tankar. 

Bild nr 1. Jag satt på en bänk på Stortorget och betraktade fiket under ca 1,5 timma och tog en hel del bilder. Två blev bra tycker jag, varav denna är den ena.

Bild nr 2. Denna bild är tagen i New York under min och Bengts fotoresa. Det är en bild tagen vid ett övergångsställe och har man fantasi kan man fundera på vad människorna står och tänker på under tiden de står och väntar på bussen.

Bild 3. Bilden är tagen under New York-resan och är från en bro som jag är osäker på vad den heter. Jag misstänker att Bengt vet.  Bilden är mycket innehållsrik och ger på sätt och vis en  sammanfattande bild av New York.

Inlagt 2013-07-08 10:35 | Läst 1790 ggr. | Permalink
Mittenbilden får en ju att fundera över vad de väntar på. Ser ju inte ut som om de väntar på att få korsa gatan. Eller så är det en kvart mellan varje grön gubbe. Några av dem har dessutom ett sophinder att ta sig över. En vänder ryggen mot, någon ägnar sig åt gammal, hederlig tidningsläsning, några kör bokstavligen hands free medan flera är sysselsatta med statusuppdateringar.
Understa bilden är skön med det lite oväntade huvudet på taket till den ngt bedagade byggnaden t h. Gillar ö h t blandningen av gammalt, nyare och ännu ej färdigbyggt i bakgrunden.
/Matti
Svar från McBear 2013-07-08 22:56
Jag skriver att de väntar på bussen vilket de gör.

Mannen på taket tror jag rappar muren på andra sida och det var han som triggade igång mig att ta bilden. Objektivet har jag stuckit ut genom en maska i skyddsnätet. Den hängande tvätten och "grafittin" gör också bilden intressant och är en kontrast till det som pågår i övrigt i bilden.
Spännande bilder alla tre!
Du har lyckats både med mångfald i dem, man läser dem inte vid en snabb titt utan behöver ge dem tid.
Och lyckats med att få in intressanta komponenter som gör att de berättar något också.
Jag gillar figuren i förgrunden i bild 3!
Svar från McBear 2013-07-08 23:00
Just så. Se mitt svar till Matti.
Mycket att fundera över i dom bilderna. Bravissimo...
Må gott
Svar från McBear 2013-07-08 22:59
Tack för Din uppskattning.
De bilder du visar här är ju kanske inte klassisk gatufoto men ger mig en liknande upplevelse. Jag kan betrakta bilden en längre stund och börjar fundera på allt jag ser och vad som händer eller kommer att hända.
För mig har gatufoto ofta varit en bild där det inte är så mycket i bilden men som ändå blir en ( egen) berättelse.
Jag gillar dina bilder i bloggen och så känner jag en viss samhörighet med en person som kan sitta på en bänk i 1½ timme och bara betrakta :-)

/Pa
Svar från McBear 2013-07-08 23:17
Jag har funderat på att placera de bilder jag tar i tid och rum . Dvs ange koordinater och datum och tid på sek när, som då får bli bildens "ankare" till verkligheten.

Det här med att sitta länge på en plats och spana in de förändringar som sker och ha radarn uppe för bilden har alltid intresserat mig. Anta att man sitter på en plats i 4 timmar och tar bilder som fångar intresset. Man anger sedan bilden med exakt klockslag som bilden togs. Man får då som lösryckta bilder ur en film och den som betraktar bilderna börjar kanske fundera på händelseutvecklingen mellan bildernas tidpunkter.
Jag tycker om när man kan läsa en bild. Du har lyckats bra med alla tre.
Däremot har man ingen chans med sådana bilder i en fototävling, där juryn skall hinna titta på många bilder.
Prova gärna Fotosidans nya förstoringsmöjlighet som skulle passa utmärkt för sådana bilder.
Kolla mina senaste Islandsbilder i bloggen, där jag har använt den nya förstoringen.
Mvh
Wolfgang
Svar från McBear 2013-07-08 23:21
Jag vet. För att få med en bild i en fototävling måste den vara hyfsat ren och ha något som fångar intresset direkt. Ok, jag ska kolla upp den nya möjligheten, som väl inte funkar i bloggen?
Wolfgang 2013-07-09 08:49
Du måste ladda ned bilden från ett album! Alltså inte från "Ladda upp till blogginlägget" utan till höger från "Välj bland album". Där väljer Du bild och pricka för. Och i "Länk i (URL)" ovanför skall Du klämma in i texten efter viewpic utan mellanrum
large
.
Bilden måste ha laddats upp i album med 2880 pixlar på den längsta sidan.
Bild 2 har jag för mig var en busshållplats
Bild 3, måste jag kolla lite på kartan, men tror att det var Manhattan brid
Svar från McBear 2013-07-08 23:22
Busshållplats skriver jag i texten. Jag har noll koll på bron.
Stilen påminner om amerikanen som har blivit världsberömd på vardagsmiljöer tex gatukorsningar
Vad han nu heter...
Mycket lyckade bilder!
Svar från McBear 2013-07-08 23:25
Det börjar arta sig. Jag jämförs med en berömd amerikan. Tackar Christer för Ditt gillande.
Det händer alltför lätt att sådana bilder dissas som "röriga".
Intressant i tredje bilden att min blick ändå direkt dras till killen däruppe, trots detaljrikedomen i bilden. Rörigt är inte lika med rörigt.
Svar från McBear 2013-07-08 22:48
Det där med rörigt. Det kanske bör finnas någon sorts utgångspunkt i bilden som så att säga är en start och slutpunkt i bilden kom jag att tänka på. Vidare om röriga bilder så har jag funderar på något jag kallar "kaosbilder". Jag ska visa exempel på det inom kort. Jag tror också att de bilder jag visar gör sig bra i storformat och därmed minskas rörligheten och det är lättare att navigera i bilden.
Upplever dom två första bilderna lite som en teaterföreställning där scenen är gatan.
/Hans-Åke
Svar från McBear 2013-07-10 00:37
Ja, på sätt och vis.
Jag gillar också bilder där det finns mycket att titta på, och håller med Wolfgang om att dessa skulle göra sig bättre i stort format. Du får gärna kika på min blogg här (de senaste inläggen) så ser du hur jag gjort för att använda den nya förstoringsfunktionen på FS.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg