Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Är bildanalysen amatörfotografens värsta fiende?!

Inom amatörfotvärlden breder bildanalysen ut sig. Det ges ut böcker, de hålles föredrag och de döms i fototävlingar där bildanalysen är den ledstång domarna håller sig till när man leverera tummen upp eller tummen ner. Fortsättning nedanför denna bild

Amatörfotografen skall inordna sig i ett tankesätt som egentligen inte är till någon nytta om man vill utveckla sig som en fotograf och få erkännande mer än möjligen för den personliga tillfredsställelsen. Jag har listat ut vad jag är för fotograf, jag behärskar ett "byråkratiskt" bildseende. jag kan verktygslådan men inte mer. Fortsättning efter nedanstående bild.

Mitt i allt detta vill Du utveckla Din kreativitet i Ditt fotograferande. Då visar  det sig att Din bildanalysverktygslåda strular till det för Dig. Kan jag verkligen ha så här mycket vinjettering, nu bryter jag nog mot gyllene snittet, osv. Fortsättning nedanför bilderna.

Det visar sig att förståsigpåarna ryggar för de möjligheter, som datorns programvaror bidrar  till vad gäller amatörfotografens kreativa utveckling. Om Du är amatörfotograf då är det bäst att Du håller Dig till "reglerna". Varje försök till utveckling vid sidan av amatör-"mainstream" förringas av förståsigpåaren och för förståsigpåaren verkar det som om  bildens tillkomst överskuggar slutresultatet. Dvs vägen till bilden kan kvadda bilden. Jaha hen har använt den programvaran och det vet man ju att det är ett snabbfix att nå detta resultat. Ja bilden blev ju bra, men så var det ju allt det här andra.  Om Du befinner Dig ovanför "glastaket" och är en erkänd fotograf så ifrågasätts nästan aldrig vägen till slutresultatet. Bryts en "regel" så blir det en konstnärlig knorr medan amatörfotografen ifrågasätts.

Just nu fritt ur tankens vingslag och rakt ner på tangentbordet.

Inlagt 2014-06-01 19:18 | Läst 1150 ggr. | Permalink
Bravo! Jag brukar jämföra bildanalys med när vi dissekerade en groda på biologilektionen i realskolan. Grodan var vacker i början men definitivt inte mot slutet. Jag håller mig nog till HCB:s mantra. En bild ska vara en visuell njutning. Vad för nytta har jag sen av trianglar, cirklar, linjer och kvadrater? Njuter jag mer av bilden då? Tyvärr måste jag säga att de flesta domare på fototävlingar går i fällan och dissekerar bilder till oigenkännlighet. Ledstång är en bra liknelse. Den andra fällan är fåordighet i motiveringarna, typ "snygg bild" (visserligen en antydan om visuell njutning) men utan förklaring om varför.
Din sista bild är högst njutbar. Jag flyger med fågeln och njuter av solskenet.
Precis som i backhoppning, konståkning, simhopp, tävlingsdans o s v

Boklöv med V-stilen dömdes bort så länge han tävlade men idag tävlar hopparna självklart med den stilen....

Intressant att läsa dina tankar Björn.
Givande tankar att få ta del av. Den där som kikar in i bildens kant på slutet får mej att tänka på "kajan" i Uppsala Nya Tidning. Utöver det är det en väldigt läcker fågelbild.
Hälsningar Lena
Bra vingslag, så fortsätt att flyga stolt!! Det är i mina ögon bilden som gäller.. Fastnar man inte i en bra känsla, så ja.... då är det så... Sedan kan man intellektualisera kring det ena eller det andra.
It's about taste, the rest is photography.... //Peter
Ja det är ju resultat som räknas, och sista är verkligen en spännande bild! Hälsn, LO
Ett givande inlägg med bilder som tilltalar mig mycket. Den sista allra mest och den första fick mig att känna smaken av spunnet socker:)
Men så är det.
En gång skickade jag samma bild till olika förståsigpåare.
Sjunde gången fick jag bilden med i Danmark på en större utställning.
Så är d et precis.
Vet inte hur man skaffar sig ett namn men det behövs ibland.
Ha det gott
härliga bilder i din stil som du har just nu.
Gun-Inger
kommer nämligen ihåg vissa bilder du visat tidigare



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg