Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Och här går jag och blir förbannad

Hustrun och jag har varit bortrest i tre veckor och besökt Tyskland, Belgien, Frankrike och Holland. Vi bland annat har varit på Fotogalleri/utställning och letat upp gatukonst i Amsterdam, vi  varit på ett galleri i Köln och kan konstatera att gatukonsten har flyttat in i finrummen. Jag har sett många konstyttringar under resan och funderat lite på var vi amatörfotografer står. Vi har genom de digitala verktygen en hel del möjligheter att bildbehandla våra bilder. Kan vi, som en konstnär experimentera och finna vägar till en bild som ger oss en känslan av förnöjsamhet och djup tillfredsställelse utan att bli kritiserade för att i princip avvika från mainstreamfotograferingen med fundamentalistiska regler. Min uppfattning är att man ska kritisera en bild utifrån det man har framför sina ögon utan att över huvudtaget ägna en tank på "resan" till slutbilden. En konstkritiker skulle aldrig komma på följande kommentar. "Här ser jag att konstnären haft för bred pensel och den gula färgen slår över lite åt grönt. Färgen på bladen är helt orealistiska och det märks att han använt färger från Color AB"

Slutligen några bilder från resan (det kommer fler i nästa blogginlägg)

 

Inlagt 2014-10-03 16:50 | Läst 1123 ggr. | Permalink
Problemet är väl att man inte har en examen i Master of Fine Arts in Photography, en konstnär gör som hen vill. Gillar dina bilder.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från McBear 2014-10-04 11:06
Det är det som är det fina i kråksången att Du behöver ingen examen. Du går på Din egen känsla och prövar alla möjligheter som står till buds i exemepelvis Lightroom och Nik software. Rent Digitalt mörkrumsarbete och det digitala ger möjlighet till genvägar å är det bara bra.

Det är finns en drös med konstnärer idag som använder sig av fotografiet som genväg utan att ifrågasättas och i äldre tiderförekom det att man projicerade bilden på duken som man skissade efter.
Mycket bra bilder, motiv som jag gillar! Speciellt första bilden, där Du påpassligt har fotograferat den svarta bilen med röda speglar och rött tak.
Sedan måste jag tänka på att det alltid har varit stor konkurrens och kritik konstnärer sinsemellan. Dessutom kritiserades användning av vissa verktyg, t ex när spackel användes första gången istället för pensel och när impressionisterna duttade färgen istället för att göra penseldrag.
Picasso tyckte till och med att hela akvarellen skulle målas med bara en pensel för harmonien skull. Och han hade en speciell pensel för det.
I den målande konsten har verktygen och tekniken alltid spelat en stor roll, det bara från amatörfotografer man brukar höra att tekniken är oviktig.
Trevlig helg
Wolfgang
Svar från McBear 2014-10-03 23:01
Konstnären kan ju tycka vad han vill om de verktyg hen väljer med vars hjälp han uppfyller det hen vill åstadkomma. Knappast väl något som konstarterna lägger sig i?
Wolfgang 2014-10-03 23:44
Men impressionisterna t ex har kritiserats mycket för sin teknik och motivval alldeles i början.
Svar från McBear 2014-10-04 11:07
konstkritikerna ska det vara



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg