Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Magnus Fröderberg - som svar på Din fråga i mitt tidigar blogginlägg

Här är bilder i jämförelse med Vivian Maiers. Jag har inte lagt ner så mycket krut på konverteringen till svartvitt .Eftersom jag tycker att Vivian Maiers inte direkt har något som gör henne enastående vågar jag mig på en direkt jämförelse av bilder i samma kategori. Titta på mina bilder i storbild innan jämförelse.

Obs! Om man tar bort en bild och lägger in en ny får bildvisningen spelet och letar efter en bild som är borttagen. Måste vara en bugg i systemet!?

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka!

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka!

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka!

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka!

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka!

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka!

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka

Min Bild

Vivians Bild <-- Klicka

Ja och så här kan det fortsätta

Inlagt 2014-11-26 18:30 | Läst 4038 ggr. | Permalink
Vill påstå att du lider av hybris som jämför dina mediokra, platta bilder med Maiers! Det är liksom inte samma division, lite som att jämföra div 6 med allsvenskan, båda spelar boll men på så olika sätt!
:-) tror du skojar lite nu... Dina bilder är riktigt fina och har skön känsla i dom, men att dom är lika bra som Vivian nja där ligger du i lä.
Ja sticker man ut hakan så får man tåla. Min avsikt var att blottlägga hur mycket som betyder för en bild om egentligen inte har med en bilds kvalitet att göra enligt min mening.. Notera att Du inte har laddat upp några bilder.
Anders F. Eriksson 2014-11-26 21:00
Jag tycker det är kul med folk som vågar sticka ut hakan och säga att de är bra på något. Att sedan inte alla håller med är förstås väntat.
syntax 2014-11-26 23:23
Det är bara att sticka ut hakan Björn. Maiers bilder är rätt mediokra, så det har väl inte varit allt för svårt för dig?
alf109 2014-11-27 11:34
Peter, tur att du kan sticka ut hakan och talar om för alla oss andra som inte förstår hur det ligger till. För mig är Maiers bilder allt annat än mediokra, men kanske har jag fel? Du kan väl förklara för oss mindre vetande varför det är på det sätt som du hävdar? Eller kan det till och med vara så enkelt att du personligen inte, av någon anledning, gillar bilderna?
Som jag förstår det kokar ditt förra inlägg ihop till frågan "Men är Susan Maier en bra Fotograf?" och då antar jag att du virrat ihop det med Susan Sontag fast du menar Vivian Maier.

Om man nu frångår uppfattningen att alla har sitt eget tycke och smak och ändå försöker bestämma en sorts mall för vem som varit/är en bra fotograf, bör man inte då jämföra även i tiden? Du kan inte fotografera de motiv som Vivian gjorde, och hon kan inte fotografera dina. Jag tycker att jämförelsen är meningslös.

När jag ändå gör jämförelsen som du anmodar så upplever jag klara skillnader i mina känslor för det jag ser. Dina bilder är bra, så även Vivians. Men en inneboende egenskap hos ett foto är den frysta tiden, därför kommer dina bilder att "bli bättre" med åren. -Fast då jämför jag ju inte med andra bilder som tagits i dessa dagar, framtiden får helt enkelt utvisa vems bilder som blir överskattade.

Ha det gott! /Thomas
Lås in dina bilder i 50 år så ordnar sig nog allt till det bästa för dina barn =)
Dina bilder är fina. Det är Vivian Maiers också, men skillnaden är att de är original. Du har tagit likadana bilder som henne, och eftersom du är en erfaren fotograf så klarar du det rätt så bra.

Jag har väldigt svårt att se poängen i att ta i stort sett kopior på existerande bilder och sen försöka jämföra kvalitet och säga att "Jag kan minsann också".
Dina bilder måste ju stå för dig, det blir väldigt märkligt att försöka kvalitetsmäta bilder som eventuellt påminner om varandra, du får väl ställa ut o göra böcker som du vill, förstår inte varför Vivian Meyer skulle bli inblandad. Hennes bilder är riktigt bra oavsett hur många rullar som gick åt. LO
Jag tycker inte alls det är konstigt att du gör en jämfölse med Vivian Maier. Jag tror att många gör jämförelser för sig själv. Jag har i alla fall gjort det många gånger. Med tiden har jag fått lättare och lättare att förstår vad som gör vissa bättre än mig själv.

Det du visar är att du fotograferat samma typ av motiv som Vivian Maier. För mig finns den en uppenbar skillnad och därför råder jag dig att fungera över vilka skillnaderna kan vara istället för att låsa dig vid slutsatsen att bilderna är lika bra.

Sen tycker jag inte direkt att du valt ut Vivians bästa bilder. Att visa en fotografs verk handlar inte bara om att visa hits utan ofta också om att följa en röd tråd, att visa en helhet. Då kan kvaliteten få variera lite. Även om man kollar i en bok av Henri Cartier-Bresson är inte alla bilder lika bra.

Nåväl. Jag ser en del skillnader mellan dina och hennes bilder.

– dina kompositioner är slarvigare och inte lika välbalanserade.

– du saknar de undertoner som många av hennes bilder har. Med det menar jag att hennes bilder får en att assocciera. Ta den här som ett exempel: http://vivianmaier.maloofcollection.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/11/VM1954W00096-02-MC.jpg Jag tror inte bara det är jag som noterar att det är en ung vit kille som blir betjänad av en ung svart kille, Det finns hur mycket som helst att läsa in i den bilden.

– Jämför bilderna på de äldre kvinnorna. Det finns inte samma ömhet och empati i din bild. Även i den översta bilden saknas den djupare kontakten med personen på bilden.

– När jag kollar i dina bilder så fotograferar du ofta bara en sak. Du ser ett intressant motiv och tycker av. I vivians bilder finns det ofta något mer som gör bilderna mer komplexa. Det kan vara en rörelse, kontakten med fotografen, något som väcker tankarna, saker som kontrasterar: http://vivianmaier.maloofcollection.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/11/VM1953W03404-09-MC.jpg. Här är ett exempel på en bild som är enkel i sin uppbyggnad, men komplex i sitt innehåll. Den har många lager: http://vivianmaier.maloofcollection.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/11/VM1954W00562-07-MC.jpg

– I många bilder har Vivian en förmåga att komma nära och ändå inte påverka det man ser. http://vivianmaier.maloofcollection.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/11/VM19XXW04209-09-MC.jpg

– En kvalitet hos en fotograf är säker tonträff. Det kan vara balansera mellan att vara tydlig och vara övertydlig. Jag tycker ofta att du är övertydligt. Här tycker jag Vivian lyckats hitta en spännande komposition, men det är inte helt tråkigt uppenbart: http://vivianmaier.maloofcollection.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/11/VM1953W03390-01-MC.jpg Jag kan själv tycka att jag är alldeles för övertydlig i mina kompositioner.

– ta den näst sista bilden. Jag tror att du kan se att Vivians bild är bättre komponerad. Att det finns en dynamik mellan dem som kommer gående och dem som poserar. Sen väcker tjejerna som poserar mer tankar hos mig, För mig symboliserar bilden en rad friheter i det moderna samhället, som att folk fått fritid och semestrar, kvinnornas frigörelse, att "tonåringen" uppstod mm. Din bild är en lustig situation som inte är fångad ur den bästa vinkeln.

Jag kan skriva längre, men tror att det räcker så. Jag hoppas att du tar det jag skrivet på rätt sätt och ser att det är skrivet i all välmening.
alf109 2014-11-27 00:28
Ville inte ge mig in i den här debatten, men tycker att Magnus sammanfattar ganska väl hur även jag ser på det.
Jag ska inte blanda mig i debatten om Mailers bilder är bra eller ej men jag fastnade för en mening i ditt förra inlägg "bilden får ett nytt värde om den är lite åldersdigen".
Visst är det så i de flesta fall. Jag är med i en grupp på Fb om en plats där jag växte upp, den orten har förändrats en hel del genom åren och bara fragment finns kvar av det ursprungliga. Jag har några få bilder från den tiden och jag kan garantera att de är inga mästerverk, inga bilder som någon skulle ha brytt sig om då de togs, men nu när 50 år gått är de uppskattade bilder med nytt värde.
Har inte så mycket med Mailers bilder eller med dina bilder heller men just hur de ökat i värde genom att åren gått. Dessutom är de i svartvitt för jag hade inte råd att köpa förgfilm då.
Ja i sandlådan är vi alla bäst som barn säger ”jag” kan jag också!
Göran
Det jag spontant ser skillnad på när jag jämför dina bilder med Maiers är främst tre saker. Den första är att Maier i sina bilder ofta har en bakgrund som förstärker och lyfter fram huvudmotivet. Ta exempelvis bilden på den äldre sittande kvinnan. I din bild försvinner tanten nästan in i den gyttriga bakgrunden.

Den andra är kompositionen. Bilden med de unga kvinnorna som blir fotograferade i trappan har en klockren komposition. Något som inte finns på samma sätt i din bild, plus att huvudmotivet återigen försvinner in i bakgrunden.

Den tredje skillnaden är hur hon jobbar med lager och riktningar som skapar energi i bilderna. I gruppen med män som befinner sig utanför en butik finns rörelseriktningar, olika händelser och en komposition som förstärker innehållet. Det saknas en liknande energi i din bild, tycker jag.

Personligen tycker jag att Vivian Maier är väldigt bra. Så mina synpunkter är såklart färgade av det.
Jisses. Här va' de' många trampade tår. De' blir ju roligare och roligare. :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg