Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Tiggarna kämpar i kylan för en bättre framtid

Jag bor på Södermalm och en 20 minuters promenad resulterar i ca 6-8 "möten" med tiggare. Idag är det minusgrader och snöfall. Tiggarna måste hålla värmen och kämpa på med sitt tiggeri oavsett väderförhållanden. Nedan bilder på en tiggare vid gallerian i korsningen Götgatan och Ringvägen.

Jag försökte få ett svar från politikerna i olika partiers valstugorna inför valet förra året. Frågan var - hur hjälper man dessa människor? Sanningen är den att politikerna har inget svar. Man vågar inte ta i frågan och man är livrädd för att "rasistbilan" ska kapa deras politiska karriär. Så, enklast är att säga att det är en EU-fråga och förlita sig på att ideella organisationer ställer upp och att vanligt folk ger "allmosor".

Inlagt 2015-01-12 16:35 | Läst 3100 ggr. | Permalink
Det bästa vore väl att vi på något sätt, antingen får deras hemländer att reagera och se till att medborgarna slapp tigga och förnedra sig, eller att vi gick samman ock la alla de pengar som nu läggs i muggar kunde samlas ihop och ge hjälp i hemländerna. Då skapp vi misstänka att några skor sig på dessa människor. Frågan är bara hur det ska ske. Kan det vara Hjärta till hjärta eller finns det något annat sätt???
Peter-L 2015-01-12 18:17
Instämmer! Och för mig är det en EU-fråga!! Det finns ju tiggare i andra europeiska länder som har samma elände. Vi släcker inte branden i lilla Sverige. Däremot, så tror jag på att alla EU-länder, sätter tryck och Fart på hemländerna så att de Agerar. De behandlar inte sina medborgare med värdighet, vilket är tragiskt, för deras medborgare. Visst, vi kan hjälpa på gatan och för dagen. Men det är ju det långsiktiga de behöver.
Så jag frågar mig vad EU gör, och Hur Kraftfullt?? För det behövs!!
syntax 2015-01-12 19:01
Besparingar och nedskärningar har varit det ständigt återkommande mantrat i svensk förvaltning de senaste decennierna - det kan knappast ha undgått någon. Det har bland annat lett till att vi inte kan ta hand om våra egna hemlösa. Vi behandlar alltså inte våra egna medborgare på ett värdigt sätt - hur skulle vi kunna klara andras?
Svar från McBear 2015-01-12 19:37
Jag tror att man måste jobba på 3 fronter. För det första, bilateralt med Rumänien, för det andra inom EU och för det tredje hitta en lösning för de dagliga problemen i Sverige.
syntax 2015-01-12 20:27
Ja, det låter sig ju sägas - men betydligt svårare att göra.
I somras i valrörelsen gjorde dåvarande statsministern klart att kostnaderna för invandringen medförde att det inte fanns något reformutrymme, att det istället behövdes uppoffringar för att klara den förväntat ökande invandringen. Vi har alltså tagit på oss ekonomiska åtaganden som hotar välfärden.
Professor Assar Lindbäck säger samma sak. Kostnaderna för invandringen hotar välfärden. Jag finner att båda källorna i sina sammanhang har hög validitet och reliabilitet - alltså tror jag att det är på det viset.
Då kommer frågan: Vem skall slanta upp nödvändiga medel för att jobba på de tre fronter du förslår?
Peter-L 2015-01-12 23:03
För mig är EU, just bilateralt. Att jobba inom EU behövs inte, det behövs kraft, från EU mot hemländerna. Det, ger förhoppningsvis effekt. Så "enklast är (inte) att göra det till en EU-fråga". Det enkla är att i en fattig och vanlig sympati, att stoppa en tjuga i pappersmuggen. Det är kortare än kortsiktigt!!! Det ger iofs dessa stackars människor pengar till gas att laga kaffe på i sina hemska skjul. Men, på lite sikt, ger det inte ett skit, för dem....

@Hennig, Personligen tycker jag inte att vi skall göra detta till en ekonomisk fråga. Det handlar inte om det. Det handlar om att skapa en värdig och långsiktig lösning för dessa människor. De kommer ju inte hit för att de tycker det är "kul" att sitta utanför Systemet och tigga, utan på grund av att det suger i deras hemland, som de säkert älskar mer än Sverige.
syntax 2015-01-12 23:14
@Ljungdahl, Vi "behöver inte göra" något till en ekonomisk fråga, då det på det mest uppenbara sätt redan är det (typiskt PK-smitande av dig, med förlov sagt).
Saker och ting kostar i verklighetens värld - och kör man slut på slantarna, då ställs grupp mot grupp vare sig man vill det eller inte. Värdiga och långsiktiga lösningar skapas inte av luft och verklighetsfrämmande påståenden. Ett mycket verklighetsfrämmande påstående är att hävda att detta inte är en ekonomisk fråga. Varför påstår du sådant?
Peter-L 2015-01-12 23:50
@Hennig, Jag säger inte att det inte är en ekonomisk fråga. Men så som du skriver, så ställer du två "grupper" mot varandra. Och i det perspektivet är det inte en ekonomisk fråga. Vill vi snabbt, lösa de utsatta tiggarnas situation så finns det säkert medel för det, på kort sikt. Det jag menar är att det krävs en Långsiktig lösning, som handlar mer om humanism och medmänsklighet i det Långa Perspektivet, i resp. hemland.
Så, det handlar mer om att att jag vill behålla det medmänskliga perspektivet, istället för att hamnani politisk skit som bara blir tjäbbel. Det är väl klart att det kostar lite pengar, men låt det kosta det då. OM, vi på lång sikt kan förbättra deras situation i resp. hemland. Pengarna under ett, två, tre, fyra år skulle vara småpotatis, men är som sagt inte den långsiktiga lösningen. Eller hur!! Här lämnar jag tråden.
syntax 2015-01-13 08:26
@Ljungdahl, Jag lämnar gärna tråden. Jag blir nämligen väldigt trött när jag utsätts för ett av de äldsta och simplaste demagogiska knepen; "det handlar inte om det där, det handlar om det här..."
Vipps så har man smitit undan, och slipper svara på sakinnehållet i det man ändå har valt att kommentera.
Hej Björn!TÄNK.....om vi hade sådana politiker som har svarat dig i din blogg så kanske vi kan se in i framtiden med tillförsikt.....

Skam är det tal som ej är ärligt,
vidrigt är packets marknadsskrål
-men härligt,härligt
de frias tungomål.
Låt oss skydda det än och ära det
mitt i tidernas skumrasktag.
Mod och klarhet må bära det,
sanning nära det,
tro beskära det
styrka till tålamod,kraft till slag.
Frihet,giv oss vårt dagliga
bröd i dag!!


MVHRolf
Jag läste i Sysvenskan i dag att det kostar boende i Lund 68 öre per skattebetalare om de skulle hjälpa dessa
EU emigranter som finns där nu när det är så kallt.
Det har vi säkerligen råd med.
Hälsningar Gun-Inger
Margareta Cortés 2015-01-13 05:42
Vi har säkert råd med dessa 68 öre och även mer men jag ser inte den delen som problemet. De som sitter där på gatan är människor och det är inte människovärdigt att sitta på gatan och tigga. Bekostar vi deras boende och tvättmöjligheter så löser det inte deras problem i hemländerna. Dessa människor skulle må mycket bättre av att få den hjälpen hemma. Där har de flesta redan ett boende och pengarna skulle kunna användas på ett mycket böttre sätt. Jag ser bara till mig själv för om jag blev av med alla möjligheter till försörjning så inte skulle jag vilja sitta i ett främmande land och tigga även om jag fick ett rum att bo i där.
Det är en skam att det inte går att lösa detta på ett värdigt sätt.
Gun-Inger Arvidsson 2015-01-13 22:57
Det du skriver håller jag absolut med om på alla sätt
.
Detta gällde att en viss summa skulle hjälpa dem ett tag innan
de skall resa hem.
Då var där tre som överklagade det för att det kostade för mycket.
Det var det som hände i Lund.

Det är så förfärligt allt som har med deras tiggeri att göra menar
att människor skall behöva resa till andra länder. Tigga för att försörja sig och familjen.

Ingen av oss kan på minsta sätt tänka oss in i denna situation.
Hälsningar
Gun-Inger
Här i Skellefteå har man gjort en tidning som tiggarna kan sälja och slipper sitta i sin förnedrande utsatthet Här gör man något för att lindra och den medmänskligheten inger hopp Fina bilder du tagit.
Detta är både en ekonomisk och politisk fråga. Givmilda människor kan inte lösa problemet. Igår hörde jag något om att de 10% av svenska befolkning som har det sämst ekonomiskt har fått 30% mindre över i plånboken de senaste åren. Samma dag kunde man läsa om storföretaget som lagt ner en 1/2 miljard på flygplan, plan som används för att frakta topparna och deras familjer till nöjesställen såsom båtrace och jaktäventyr. För några veckor sedan kunde jag läsa om ST läkare som kunde plocka ut 83 000 i veckan pga svårigheter att hitta personal att anställa. Vinster i välfärden flyttas utomlands. Pengar finns, den politiska vilja finns säkert också, i alla fall i vårt land. Återstår att med politiska medel lösa detta tillsammans med andra EU länder, det är nog inte så enkelt.
syntax 2015-01-13 12:46
Jodå - som privatperson reagerar jag precis som du. Företagsamhetens och företagares, liksom bankers möjligheter att sko sig å det grövsta är många gånger ytterst stötande. Problemet är bara att det inte finns någon laglig möjlighet att komma åt merparten av sådana pengar, för att flytta över dem till en bättre användning. Vill vi få loss pengar i rimlig närtid för något speciellt ändamål, då får vi allt vackert laborera med statsbudgetens poster (ställa den ena mot den andra).
Ingemar Svensson 2015-01-13 13:00
Jo det är sant, stadsbudgetens poster är vad som finns att använda, och då ställer vi det ena mot det andra, där det andra lite svagare alltid tar stryk. Vad gäller bankerna så borde de uppvisa lite moral och börja med att betala tillbaka de 60 miljarder de fick ur stadskassan vid senaste finanskrisen.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg