Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Gjorde jag fel? Utnyttjade jag en tiggare?

Jag tog en fotorunda på stan igår och på Drottninggatan nära Sergels torg satt en tiggare. Uppenbarligen ingen Rom. Jag tänkte, det ansiktet skulle jag vilja fotografera. Jag får inte låta denna chans glida mig ur händerna. Jag ville ha bilden och han ville ha pengar. Jag hade inga pengar på mig så jag styrde mina steg mot bankautomaten. På vägen dit hade jag ett resonemang med mig själv. Om jag ger honom för lite utnyttjar jag honom. Om jag ger honom tillräckligt köper jag en tjänst av honom. Jag tog ut en hundralapp och gick tillbaka. Jag frågade om han pratade svenska och fick en frågande blick. Jag frågade om han pratade engelska samma resultat. Jag visade hundra lappen och pekade på kameran. Han nickade sitt bifall och såg faktisk glad ut. Jag tog snabbt några bilder och var lite skraj över hur omgivningen skulle reagera.

Så här efteråt har tanken Dykt upp, gjorde jag något galet. Utnyttjade jag en annan människa som så att säga befann sig i ett beroendeförhållande just i den uppkomna situationen. Förmodligen kortade jag av den tid som han behövde tigga den dagen och var säkert tacksam för bidraget - tror jag.

Inlagt 2015-06-16 00:10 | Läst 3141 ggr. | Permalink
Jag förstår att du ville ta bilden, killen har ett spännande utseende och är avbildad med hedern i behåll.
Har tänkt samma tanke som du någon gång men aldrig gjort slag i saken. Vet inte om jag tycker att du utnyttjade honom, inte något som slår mej när jag tittar på bilden i alla fall.
Heder åt en gatufotograf som både frågade och betalade.Ha en bra dag.
Tommy
Han hade ett intressant ansikte och jag förstår att du ville avbilda honom, och jag tyckte du gjorde nåt bra! =)
Det finns så många som fotograferar utsatta människor, men inte ger något. Du gjorde nog hans dag ska du se! =)
Hans glada ögon bekräftar det! =)
Ha det så gott!
Kan inte se att du gjorde något fel, du betalade din modell och din modell gav sitt bifall till att vara just modell.
Tror att vi har blivit lite för oroliga för att göra fel eller att inte vara helt politisk korrekt.
Fin bild blev det dessutom. Han skulle nog bli glad om du träffade på honom igen och han fick en kopia.
Det finns ju en mycket tydlig överenskommelse i din bild som dessutom är tagen med respekt för den avbildade. Skall man plåta "lite udda" personer är det just så här i ömsesidigt samförstånd det skall gå till tycker jag. Ungefär så långt från smyg eller stulen bild av "avvikare" man kan komma tycker jag, dessutom en passande bildbehandling som bidrar till en positiv känsla.
-affe
Wow, all heder åt dig och till mannen som fick känna att han deltog i att tjäna lite pengar. Tyckte det var en fin chans du gav honom och han gav dig. Han ser så glad ut och tyckte nog att han fann en människa som inte bara tog utan gav. Fint av er båda.
Du fick en bra bild
Han fick en bra slant och kanske får både mat och sovplats?
Inget fel vad jag kan se
Pengar har en förmåga att övertala. Jag undrar hur bilden skulle blivit utan deras inblandning.
Många tankar väcks av det här blogginlägget.

/Thomas
Tack ska ni ha för alla kommentarer. Jag har nog kommit fram till att jag inte gjort något fel. Jag tror att det lite är förknippat med den summa pengar som jag gav honom.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg