Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Det är något galet med Galleri Fotosidan

Jag tittade igenom Fotosidans galleri och tyckte mig konstatera följande. Dom som sitter vid "pärleporten" sitter antagligen ute på en stubbe i skogen och bedömmer bilder. Naturbildernas dominans är total. Svartvita bilder är sällsynta och det är i princip ingen ide' att du kommer dragande med gatufotobilder, arkitektbilder, stilleben eller något annat naturfotoavvikande. 

Förslagsvis borde galleriet ha olika temaavdelningar så att annat en naturfoton har en rimlig chans att komma med i galleriet.

Nu har jag kritiserat och kommit med förslag men frågan är - är jag helt ute och cyklar?

Inlagt 2019-04-19 10:47 | Läst 2262 ggr. | Permalink
Hej,
Håller med.
Glad Påsk
Bob
Svar från McBear 2019-04-19 11:19
Det ska bli intressant och se hur det här utvecklas. Glad Påsk själv
Hejsan! Har själv bloggat och framfört samma klagan!
Svar från McBear 2019-04-19 15:19
Så kunden är alltså inte i centrum kan man konstatera.
Svar från McBear 2019-04-19 15:31
Jag mejlade just min text till fotosidan. Vi får vänta med spänning på vad svaret blir.
Jag har tidigare föreslagit dom att sidan borde döpas om till Fågelfotosidan, LO
Svar från McBear 2019-04-19 15:32
Jag har just mejlat Fotosidan och framfört min synpunkt. Vi får se vad svaret blir.
Jag tycker att det verkar omöjligt att få med någon bild i det galleriet och då har jag ansökt några gånger. Jag har provat med bilder som jag tycker håller minst lika bra klass som många av dom befintliga bilderna, så får man ju inte heller veta något om varför ens bild inte blev antagen utan bara att den inte kom med liksom. Kanske är det för lätt för juryn att neka genom att inte ens behöva ange någon orsak om varför bilden inte kom med. Fast ibland brukar jag tänka vad vitsen med att få med en bild där skulle generera, förmodligen ingenting. Personligen tycker jag även att hela grejen med FS spelat ut sin roll, man får otroligt dåligt med respons på sina bilder här. Jag är plusmedlem och använder portfoliofunktionen, den tycker jag är smidig för att kunna visa bilder. -Men kanske är det sista året som jag är plusmedlem...
Svar från McBear 2019-04-19 21:02
En gång för länge sedan lämnade jag in en bild till en ett fotomagasin och fick en topplacering med en mycket positiv motivering. Jag lämnade in samma bild till galleriet . På den tiden fick man en motivering och bilden totalsågades. Jag poängterade detta förhållande i min blogg och efter det försvann galleriets bildmotivering.
Svar från McBear 2019-04-20 10:54
Bild i galleriet och lite framgång i tävlingar är väl den bekräftelse som vi amatörer kan sukta efter.
Det enda jag förstått är att mina bilder inte platsar. Så nu lägger jag in alla mina bilder så jag inte missar något som passar ;-)
Jag gav mig attan på att komma med i Fotosidans finaste nånting och efter 35 refuseringar kom en bild med! Så det är fixat. Davids tips att bilden skulle vara lämplig att hänga på väggen hjälpte.

Sen är det nog så att alla såna här bedömningar säger mer om dom som bedömer än om bilderna. Lade in en jättefin bild som jag vann ett års Moderskeppskurs på Wikimedia med. Utan resultat.

Jag gillar Fotosidan och har den t o m som hemsida (portfolion) och hoppas den kan leva och utvecklas.
Svar från McBear 2019-04-20 10:57
Vad det fråga om anpassning?
Måns H 2019-04-20 17:41
Ingen anpassning utan att "bild att hänga på väggen" funkade. Jag hade den på väggen innan.
Det är längesen jag kollade på galleribilder så jag hsr ingen riktig uppfattning i huvudfrågan, själv har jag en svv bild (porträtt) och en färg åt naturhållet där. Däremot tycker jag det är ganska vanligt att vissa grupper utvecklas åt ett visst håll Jag är med i en fotoklubb i storstaden och där är det ytterst ovanligt att naturbilder premieras, lite tvärtemot det som tas upp här. Tittar vi på Gnestaplanket är det till 90% svv och nästan aldrig en naturbild heller, medan bilderna i Säterdalens utställning En resa i tid och rum nästan bara har naturbilder, ändå har båda de sist nämnda utställningarna helt öppet tema. På ngt sätt tror jag lika söker lika/ Björn T
Svar från McBear 2019-04-20 11:00
Du har nog rätt i din sista mening. Naturfotograferna får gehör och tutar på. Övriga har mer eller mindre gett upp och då förstärks naturmotivinriktningen. Därför borde galleriet delas upp i olika teman.
Fotografering är en konstart och därmed något högst subjektivt. Och dessutom, vad man själv gillar växlar över tid. Och kan till och med växla från dag till dag. Så allt vad "tävlingar" heter och typ företeelser som Galleri är som att kasta tärning eller köpa en trisslott.
Svar från McBear 2019-04-20 10:53
Huruvida man gillar en bild eller inte har en stort inslag av subjektivitet. Det accentueras antagligen om den som bedömmer en bild inte har grunderna i bildanalys och då landar det ofta i bedömmarens magkänsla, preferenser och bildens väggvänlighet.

När det gäller galleriet så är det rätt uppenbart vad som faller på läppen och inte.
Kanske borde man tillsätta en blandad intresseskara som juru. Andra än dom som sitter vid pärleporten som du säger. Det blir ju lätt ett forum för inbördes beundran. Gillar dina bilder speciellt den första.
😊
Jag är ytterst sällan inne i slussen och röstar, men idag gav jag mig in där. Där fanns ytterst få dokumentära bilder (oavsett om de kan klassas som gatufoto eller annat) att rösta på. Av de som faktiskt fanns där var tyvärr många inte av den klass JAG tycker krävs för att hamna i GFS.

Enda sättet att få in fler bilder där som INTE är naturbilder är förstås att fler av oss skickar in dylika bilder - finns det inte något att rösta på blir det inga bilder :)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg