Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

En bra bild ska prata - vad ser jag i bilderna?

Den här bilden säger något om den tid vi lever i. Det är två helt skilda världar som har mycket att jobba på för att mötas i någon sorts gemenskap - från vi och dom till vi.

Vi lever i en tid då kvinnan tar för sig alltmer och det är vanligare att kvinnor satsar på högre utbildning. Män tenderar att halka efter och kanske alltmer kommer att fylla de okvalificerade arbetena medan kvinnor befinner sig i karriäryrken.

Många äldre människor blir främmande varelser då de passerat det magiska 65-årsstrecket. Från att ha varit arbetsföra är inte steget långt till att bli brukare och mindre värda. Samhällets yngre medborgare dras med fördomar om äldre och samhällssystemet nedvärderar de äldre som en belastning.

Om du är fattig står inte många möjligheter till buds och varje dag är en kamp för att överleva. Du får smulorna från jordens överklassbord. Du befinner dig ute i kylan bildligt talat.

Även om kvinna idag tar för sig av de möjligheter, som erbjuds och mannen tar ett större ansvar i det dagliga livet är det fortfarande kvinnan som drar det tyngsta lasset.

Inlagt 2021-04-24 15:19 | Läst 1400 ggr. | Permalink
Bra berättande bilder Björn.
/ Bengt H.
Svar från McBear 2021-04-26 14:04
Tack Bengt.
fin berättelse eller analys
ändå är det så att kvinnor straffas av män för att, som du sa, ta för sig mer av livet, utbilda sig och gå vidare - så fortsätter din historie-beskrivning
kvinnor våldtas, misshandlas och slås ihjäl av män som - ja, vad är problemet, män som mår dåligt och inte kan lösa konflikter - som är det vi kallar svartsjuka av dåligt självförtroende - män som känner sig i underläge av en begåvad kvinna osv
var kommer all denna osäkerhet från?
gamla patriarkala förebilder
föräldrar som inte varit stöttande under pojkbarnets utveckling ,,,,
bra att du tar upp något som borde bli vändpunkten
/inger
Svar från McBear 2021-04-26 14:03
Jag läste någonstans att män har problem med att kvinnor dom bor ihop med tjänar mer än dom själva. Jag tror att kvinnor har förmågan att för sig mer i den uppkopplade världen vi lever i och att den högre utbildningen ingår i en frigörelseprocess.
Kul att se någon som redan i rubriken meddelar att det finns något att säga. Och dessutom något såpass viktigt. Bild och berättande som känns väldigt angeläget.
/Gunnar S
Svar från McBear 2021-04-26 14:05
Tack Gunnar
Hej Björn. Fina bilder. Jag håller med dig att bra bilder ska berätta. Det gör dina. Men går jag ut och fotograferar hemmikring finns andra saker som berättar. Det är människors arbete istället för människor som agerar.
Är det så att man lättare kan läsa bilders berättelser om man känner miljön och människoarketypen? Själv njuter jag av berättelserna i Sune Jonssons Jordabok. Läs den. Dessa miljöer ser jag året runt. Jag bor på landsbygden.
Ibland åker jag till stan för att fotografera folk. Det blir ofta ytligt, jag letar sånt jag sett andra göra. Men jag lär mig nog.
Fina bilder och en klok text, ha det gott.
Jerry
Svar från McBear 2021-04-26 14:20
Det är nog lite av att man gräver där man står. Jag bor på Södermalm och gatufoto har blivit mitt huvudintresse. Bilderna som jag visar är ett resultat av mycket slit på skosulorna och är lite av rätt plats vid rätt tidpunkt.
Jag är en nyhetsnörd och har bildat mig en uppfattning av tingens ordning och ser direkt om en bild passar in i min världsbild.
Jag har också rötter i landsbygden då min mor kom från en by i Småland och min far från en i Värmland. Som barn var det mycket vistelse på landet och då jag fick min första eller framför allt andra kamera så var det naturfoto som gällde. Detta intresse sitter i än idag.
Jag skriver att en bra bild ska prata, men en bild kan prata på olika "språk". Den kan prata "känsla", "humor", "avsky", "skönhetsupplevelse", mm. Sedan har jag märkt att många av mina bilder pratar bara till mig och att andra ögon inte förstår mitt "språk", men det får man ta med jämnmod.
jerrysoderberg 2021-04-26 14:26
Tack för svaret. Mer kloka ord. Det är nog samma för mig.
Ha det gott.
Jerry



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg