Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Är vi dumma idioter eller är jag bara konspiratorisk??

Jag skickade in några bilder till " Sony World Photography Awards".  Sony World Photography Awards innehåller olika sektioner: "Professional Competition", "Open Competition", "Youth Competition" och "Student Competition". Tävlingen är indelad i följande teman: "Documentary Projects", "Environment", "Landscape", "Portraiture", "Wildlife and Nature" ,"Portfolio", "Still Life" och "Sport". För att kunna vara med och tävla måste man registrera sig och ett måste förutom namn är kön, födelsedatum, vilket land och ort man bor i  samt telefonnumer med landsnummer.

Ja,  så kommer man till uppladdningen av bilder och då kommer ytterligare några måsten, nämligen kameramärket, kameramodellen samt objektiv använt.

Så, med de tusentals bilder, vilka laddas upp, får Sony ganska ingående information om hur utrustning och motiv korrelerar. Information om vilken utrustning som är vanligast för olika motiv mm, mm, m.m. . Sony får också information om hur konkurrenterna positionerar sig på marknaden.  Genom att tävlingen är årligen återkommande så kan Sony även studera rörelsena på marknaden över åren. 

Om vi nu ser det hela utfrån oss som ickeSonykameraägare så hjälper vi till, som ett kollektiv, att försvaga det egna kameramärket gentemot Sony då vi laddar upp våra bilder. Eller...., jag kanske bara är konspiratorisk?

Inlagt 2021-10-19 19:48 | Läst 1182 ggr. | Permalink
Tja, som gammal statistiker får jag väl säga att ett sådant sätt att göra en marknadsundersökning (om det nu faktiskt är det de gör) skulle ha väldigt stora brister. Man vill ju ha ett underlag som är någorlunda representativt för den tilltänkta kundkretsen i sin helhet, och med en slumpmässighet som gör det möjligt att bedöma precisionen i slutsatserna. Att basera sitt stickprov på huruvida man deltar i en speciell tävling eller ej lär knappast uppfylla något av de kraven.

Sen är det ju så att kunskaper i statistik och urvalsmetoder är en bristvara, så det görs nog rätt många undersökningar med lika tveksamma metoder utan att de ansvariga anar att något är fel. Det blir GIGO (garbage in, garbage out)! Och någon konsult blir rikare...
Svar från McBear 2021-10-19 21:00
Du har rätt, men Sony får ålder på olika fotografer. Man delar upp på proffs, ungdomar och andra. "Totalt har fotografer från 220 länder deltagit i Sony World Photography Awards 2021, där över 330 000 bilder deltagit, varav runt 165 000 bilder deltog i den öppna tävlingen" Gissningsvis deltog fler än 33 000 fotografer så ur denna information kan nog vaskas ut en hel del matnyttig marknadsinformation
Jag gillar din bildbehandling! Ja bildögonblicken du fångat också förstås…
Svar från McBear 2022-02-15 22:03
Tack Lena :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg