Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Nja - Så vinner Du en fototävling

Jag har idag köpt det nya fotomagasinet "Fotosidan" och insåg ganska snart att det råd som ges i artikeln ”Så vinner Du en fototävling” är lite tunt och utmynnar i ”Du ska stå för Din stil”. Det kan ju vara bra i och för sig. Emellertid har jag för ett tag sedan gått igenom Kamera och Bild med avseende på högt placerade bilder i tävlingen och följande har utkristalliserats.

1. För det första ska bilden vara s/v

2. För det andra ska det vara en människa med på bilden och då helst någon som inte kommer från de högre samhällslagren och som är utsatt på något vis.

3. Personen som fotograferas skall helst fylla ut en stor del av bilden.

4. Och Du som lämnar in bilder på djur och natur kan sluta drömma.

Således är sannolikheten stor att den bild, som vinner Kamera och Bilds och Fotos tävling kommer att vara ett s/v porträtt eller ett s/v fotografi med “utsatt(a)” människa/människor. Beträffande s/v så är nog sannolikheten 100%. Jag gardera mig för att den s/v bilden kan vara något “colorerad”.

I övrigt är väl analysen riktig beträffande “det hantverksmässiga fotograferandet”, “dokumentärt orienterat fotografi” och “budskapsorienterat bildskapande”.

För dig som är intresserad av just budskapsorienterat bildskapande rekommenderar jag första numret av magasinet “Vidvinkel Magazine”, som nyligen kommit ut. I Vidvinkel får unga fotografer “komma till tals” - bildligt talat! Vi som är något till åren har en hel del att lära här om vi vill vinna en tävling.

That´s all folks!

Inlagt 2008-10-13 22:25 | Läst 2065 ggr. | Permalink
Hej Björn
Jag håller nog inte med dig helt, sanningen är någonstans mellan Görans och dina slutsatser.
Sköt om dig
Bengt
Svar från McBear 2008-10-13 23:01
Hej Bengt

Göran har nog rätt för att utveckla ett fotograferande! Men, om Du ska vinna en tävling krävs "marknadsundersökning" och anpassning. Senaste bilden som vann i Kamera&Bild var ett "porträtt" i S/V igen. För övrigt kan Du ju bara se vilka bilder som vinner i fotoklubben. För det mesta är det porträtt i alla dess former utom i de fall då det är ett tema.

Detsamma Björn
Tiderna förändras. När K&B började med Grand Prix minns jag att bland annat ett får, en nakenkatt och en joggande man var etappvinnare. Och på senare tid tycker jag att Carlo Bosco gick ifrån domarmönstret kraftigt och släppte in en mer folklig bildsyn om uttrycket tillåts.

Men visst ligger det mycket i din analys av innehållet. Människor är intresserade av människor, och det finns få inslag som laddar en bild så effektivt som mänskligt kroppsspråk och mimik.

Dessutom har du helt rätt om detta med svartvitt. Svartvita bilder är överrepresenterade bland vinnarna i nästan alla fototävlingar jag haft insyn i. Jag tror att det delvis har att göra med att vi är inne i en svartvit tid just nu, men också med reduktion. Att fotografera är att förenkla, och många bilder får fram sitt centrala budskap bättre om de bara får bli av med färgen. Svartvit teknik är en förenkling av verkligheten på ett liknande sätt som kort skärpedjup. Det är ett sätt att lyfta fram det som är viktigt istället för den röda plasthinken i bakgrunden.

Vi får väl se hur det blir med andelen djurbilder framöver. Jag har läst att Terje Hellesø ska bedöma en etapp i höst. Där är i alla fall en domare som har förmåga att se de stora mänskliga frågorna även i bilder utan människor.

Kul inlägg förresten. Tänker du lämna några bidrag enligt ditt recept?
Svar från McBear 2008-10-14 09:55
Jag tänker lämna in en bild enligt recepetetoch en naturbild eftersom Terje är naturfotograf.

Hälsningar från Björn
Håller helt med. Nu i senaste omgången så skrev Emma Svensson att nu skulle det minnsan bli färg och studiobilder. Vad vann? Jo en s/v bild som hon säger "Såna gillar jag inte ens!"

Jag tror det blir precis samma med Terje, ev nån hedersomnämnande om nån naturbild, suddig och lite färg... ;)
/Peter
Hej Björn.
Även fotograferandet styrs av trender. Just nu är det sv/v, tuff beskärning(som du vet gillar jag det) och "människobilder" som gäller. För inte så länge se'n var det lutande horisonter som var inne,syns fortfarande ibland.
Även om det är svårt ibland så gäller det att stå emot. Tycker att Göran S. har en poäng i "Stå för din stil" men då blir det sällan framgång i fototävlingar.
Ha de' bra!//Kurre
Svar från McBear 2008-10-15 22:35
Hej Kurre

Det är så sant som det är sagt!

Detsamma Björn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg