Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Nu har det hänt igen! En bild har vunnit ett pris där Afrikaner avhumaniseras.

Paul Hansen DN har vunnit Årets Nyhetsbild med följande motivering :

Hans vinnarbild föreställer en grupp kalenjinkrigare i Chepilat i Kenya som fångar en av sina egna män och försöker binda honom med taggtråd för att sedan bränna honom levande. Juryns motivering till priset löd: En stark nyhetsbild som fångar betraktarens uppmärksamhet och håller den kvar. Vad hände i nästa sekund? Förutom dramat som utspelar sig framför kameran, innehåller bilden en rad detaljer som gör att man som betraktare hela tiden får nya ingångar till fotografiet.”

Vad upptäcker man om man jämföra Årets Bild Utlandet med Årets Bild Sverige.

Årets Nyhetsbild Utlandet

http://www.aretsbild.se/ibp/?rows=10&sort=2&s=0&cat_id=49a700f6b7956

Vad ska man säga? Utlandsbilden är en av många brutala bilder från Afrika, vilka helt enkelt avhumaniserar färgade Afrikaner. Denna typ av bilder vinner priser i snabb takt.

Årets Nyhetsbild Sverige

http://www.aretsbild.se/ibp/?rows=10&sort=2&s=0&cat_id=49a7000f9656e

Under 2008 hände en del våldsamheter i Sverige och man kan ju undra var alla fotografer var då? I Afrika kanske där man har friheten att spela med helt andra etiska regler.

Inlagt 2009-03-01 01:10 | Läst 1789 ggr. | Permalink
Håller med dig till 100%. Om domarna vore konsekventa skulle det vara lika hemska bilder från Sverige men där vågar man inte. Men varför hemska bilder överhuvudtaget? Årets bild var i alla fall bättre med sit starka känslomässiga innehåll.
Här skulle jag vilja börja med en fet svordom, för det är så jag känner. Jag skulle vilja bojkotta den där navelskådartävlingen, men hur gör man det egentligen?

Bra gjort av dig att uppmärksamma det.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg