Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Skjuter jag på pianisten?

Anta att Du är fotograf på en stor morgontidning! Anta vidare att Du tagit upploppsbilder från en förort till en större stad i Sverige där det framgår att upploppsmakarna har invandrarbakgrund från Mongoliet. Du har också tagit bilder från oroshärdar i Afrika och har nyligen kommit hem.

När vi nu kommer till publicering kan jag tänka mig att i bildansvarigs huvud roterar följande:

Det är lite känsligt och publicera de här bilderna från förorten till stad XX. Vi planterar ut en bild hos allmänheten, som skulle göra det svårt för alla mongoler som bor i Sverige. Dessutom skulle vi ge SD vatten på sin kvarn. Vi får inte heller bortse ifrån de hot som vår fotograf kan bli utsatt för. Utöver detta finns alltid risken för att tidningen blir stämd. Vi lägger in bilderna på lite bränder där det inte finns med några identifierbara människor, så kan vi sova lugnt på nätterna..

Dina Afrikabilder var fantastiska! Hur bär Du Dig åt? Den här bilden där negern ser helt skräckslagen ut kommer att ge ”glory and fame” åt tidningen. För att inte tala om bilden där negersoldaten står och håller i likdelar. Är det inte ett manskön han håller i vänster hand. Han ser dessutom riktigt nöjd ut.

Någon på redaktionen skulle kunna säga: Du har aldrig tänkt på att våra läsare kan få en nidbild av färgade afrikaner, att de upplevs som okunniga vildar utan ett uns medmänsklighet. Ja menar ,vi levererar den bild av afrikanen, som man hade på 1800-talet. Hur tror Du människor med Afrikanska rötter, som bor i Sverige upplever detta och hur tror Du att läsarnas syn på färgade människor kommer att präglas av bilderna?

Bör fotografen engagera sig i vad om bör och inte bör publiceras i en tidning. Förmodligen inte, fotografen gör sitt jobb och tar bilder. Däremot har han ansvar för hur bilderna publiceras i andra sammanhang, exempelvis om det är lämpligt att tävla med dem!

Inlagt 2009-03-01 14:50 | Läst 3410 ggr. | Permalink
Men bör engagera sig i vad man än gör, annars är det tveksamt om man ska hålla på med något över huvud taget. Men det är ledsamt att så få kan tänka i flera led, dvs längre än näsan räcker.

De allra flesta engagerar sig bara i saker som direkt berör dem själva. Att promota och sälja en bild ger ju en inkomst, sen slutar man tänka där.
Att inte fler reagerat som du är ju också ett tecken på korta näsor.

Bra inlägg!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg