Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Att tänka på om Du ska få tävlingsbilder placerade i Foto och Kamera & Bild.

Jag har roat mig med att gå igenom Kamera & Bilds (Grand Prix) samt Fotos (Månadens Bilder) för att se om det finns någon gemensam nämnare bland de domare som utser de ”bästa” bilderna i varje nummer. Totalt har 18 domare varit aktiva varav 14 män och 4 kvinnor.

Om jag gör ett svepande påstående om domarna så kan man inte anklaga dem för att vara djärva utan kör på säkra kort. I huvudet på en domare kan man förmodligen finna följande - ”Om jag tar med en människa på bilden så kan ingen anklaga mig för att göra fel” (Detta gäller i högsta grad om en kvinna är domare. )

Av de 18 bilderna på första plats kan man finna 13 st med människa/människor.

I Kamera & Bild innehåller 74% av placerade bilder människa/människor och i Foto 61%. Om domaren är kvinna landar vi på 90%.

När jag satt och tittade igenom bilderna så började jag tycka att det dök upp ovanligt mycket barn på bilderna så jag delade upp gruppen ”Människa i bilden” i undergrupper och si i Foto förkommer det 20% barn och i Kamera&Bild 37% av de bilder som jag bedömt som ”Människa i bilden”. Vidare kan jag konstatera att domarna föredrar en man/män i bilden före en kvinna/kvinnor.

Förra året var det i Kamera & Bild överrepresentation av svartvita bilder om jag kommer ihåg rätt. I år är det faktiskt lite mer färgbilder än svartvitt om man tar hänsyn till alla placerade bilder i de båda magasinen.

Nu till Björns rekommendationer för att 2010 vinna i Foto och Kamera&Bild:

- Först vill jag bara säga att det är ingen idé att snegla på domarens bildpreferenser. Det har ingen som helst betydelse vid bedömningarna.

- Du kan också i princip skippa rena naturbilder och bilder i stadsmiljö utan någon skymt av en människa/människor, typ arkitektbilder.

- Manipulerade bilder - konstbilder kan Du också glömma

- Det är hugget som stucket mellan färg och svartvitt

- Domaren är något begränsad i sin bildanalys och måste kunna identifiera sig med något i bilden och då är det enklast att ha med någon människa/människor i bilden helst placerad i en miljö, som har konstruerats av människan - inne eller ute. (Jag kan efter min genomgång konstatera att miljöer i naturen är i minoritet)

- Bilden måste samtidigt leverera en estetik i kombination med en känsla som slår an.

Om du nu inte tycker att ovanstående rekommendationer verkar så inspirerande så kommer här några alternativa:

- skit i vad andra tycker

- ta till Dig och var öppen för vad unga fotografer håller på med

- Gå på foto- och konstutställningar och verkligen studera bilderna och ställ Dig frågan - varför tycker ja att en bild är skit när andra höjer den till skyarna.

- Kom bort ifrån ”fotoklubbsbilden” , bryt fotoregler och börja experimentera

- Skicka in ”tokiga” bilder till fototävlingar

Rekommendationer till Foto och Kamera & Bild:

 - Om ni vill medverka till att släppa fram, engagera och utveckla fotograferandet bland era läsare ta då och inrätta olika tävlingsklasser.

- Mer bilder och mindre text. Med det menar jag att även om det kan var intressant att få veta mer om en framgångsrik fotograf så borde fotografens bildutymme vara större än textutrymmet!

- Släpp fram konstfotot, som kan var inspirerande även för den som inte håller på med denna typ av foto

Så här ser "glada" grisar ut. Kan vara bra att veta i Juletider

 

Inlagt 2009-12-22 22:19 | Läst 3973 ggr. | Permalink
Tycker mig känna igen det mönster du påtalat, finns personen dessutom i ett avskalat rum med gamla sunkiga tapeter och bilden har blaskiga färger och dålig kontrast är det vinnarbilder...
Ibland undrar jag om domarens egen favoritfotograf inte blir premierad?
Så är förhoppningsvis inte fallet...

Hade jag fått äran att vara domare skulle din bild på grisarna ligga bra till.
Mvh Rickard
Hmm. Du har redan gjort jobbet, då arkiverar jag mina tidningar.Reultatet var väl ungefär som vi trodde, men jag var ganska säker på att sv/v skulle ha bra mycke' högre procent än färg. Men där hade jag fel.
Har testat min grisbild här på Fs. En eller två kommentarer.
Ha de' bra!//Kurre
Svar från McBear 2009-12-22 23:07
Hej Kurre

Jag sitter i denna stund och väntar på att bli morfar. Det verkar dra ut på tiden.

Emellertid så satte jag mig ner och gick igenom tidningarna härom natten och när man tittar på bilderna så börjar man fundera på sitt fotograferande och vilka magasin man prenumererar på. Det måste finnas några mer inspirerande där ute någonstans.

Godjul och gott nytt år

Björn
Väl genomarbetat som vanligt
Nu vet vi hur vi vimmer GrandPrix nästa år;)
Men nina arkitekturbilder komemr nog att slängas in ibland. Får väl se tillatt jag har en person med i bilderna,
God Jul
/Bengt
Kommentar: (bara om bilden)

De där grisarna ser ju både nöjda och glada ut, de har inte tuggat på varandra, undrar varför?

God Jul!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg