Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Kan bilder döda?

Jag slog upp tidningen idag och läste en artikel “Ökad vrede i Iran” av Nathalie Besér med foto från Reuters. Med tillfredställelse noterade jag att demonstranternas ansikten hade gjorts oidentifierbara. Bilredaktören för pappersupplagan har förmodligen tänkt till och insett att demonstranternas liv är i fara om de går att känna igen dem på fotot.

Senare på dagen tog jag en tur på stan och erbjöds ett gratisex av SvD. Väl hemkommen tog jag mig ett glas tee och började läsa tidningen. På ett helt uppslag fann jag artikeln “Upplopp i Iran kräver flera dödsoffer” av Josef el Mahdi där SvD har valt att publicera samma bild som DN, men med identifierbara demonstranter. SvD:s bildredaktör fattar förmodligen inte vad en bild av denna art kan åstadkomma. I läsandets stund tänkte jag - DN fattar i alla fall att bilder kan döda. Nästa tanke som dök upp var - hur ser det ut på SvD:s och DN:s nätsidor? Döm om min förvåning då jag finner att DN på nätet är lika aningslös som SvD i sin pappersupplaga.

Klica HÄR för DN:s nätartikel med bild.

Det är inte helt osannolikt att DN och SvD, genom sina bildpubliceringar av den här typen, medverkat till att antalet  döda demonstranter kommer att öka i Iran.

Inlagt 2009-12-28 19:11 | Läst 3484 ggr. | Permalink
Kan inte annat än att hålla med. Det är ju lite skillnad på oroligheter här och där.
Här skulle man som värst bli straffad med böter eller fängelse.
Där är det ju en fråga om liv eller död.
Jag tycker att man ska tänka både en och två gånger innan man publicerar bilder med identifierbara personer i sånna sammanhang. Speciellt på nätet där spridningen är betydligt större än en pappersupplaga.
Jag kan inte annat än att instämma helt med Linus här ovan. Det är nog inga böter det gäller. DN är väl å andra sidan känd för sin mycket fina bildredaktion, men detta är en tabbe av stora mått.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg