Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Det blir nog mer makrofotografering!

Jag har länge gått och funderat på om jag ska pröva på makrofotografering. Jag har min Canon 5d Mark II och zoomen 24-105 mm 4L IS och kompletterade med en försättslins 500D. Enligt experterna skulle detta inte ge lika bra resultat som en dedicerad lins. Men det fick bli 500D då jag mer såg mitt makrofotograferande som en test till att börja med. Dessutom kan man åstadkomma under med Lightroom 3. Till saken hör också att jag har en trådlös fjärrutlösare till kameran.

Min strategi var i huvudsak att inte jaga runt efter småkrypen, utan leta på ett ställe dit insekterna drogs. Jag har lärt mig att då det gäller djurfotografering så gäller det att vänta snarare än att jaga omkring efter ”fotobytet” som rör sig snabbt.

Min far har i sin trädgård buskar och blommor Ditt insekter dras och jag studerade ett tag om jag kunde hitta några favoritställen som insekterna var speciellt förtjusta i. Jag riggade upp kameran på stativet, monterade fjärrutlösaren och fokuserade manuellt  med "live view"  på en blomma, som jag noterat som frekvent besökt av bl.a. humlor. Jag har kört med ISO 800 för att kunna välja bländare för ett större skärpedjup.

Sedan var det bara att vänta och trycka då jag antog att någon insekt hamnat inom bildytan. Bilderna är ett resultat från tre olika platser i trädgården.

Bilderna gör sig bättre i detta större formatet så klicka gärna upp dem!

Inlagt 2010-07-27 22:51 | Läst 4151 ggr. | Permalink
Bild 2 är verkligen lyckad! Både kompositionen och färgskalan tilltalar mitt öga.

Satt faktiskt själv och funderade på ett liknande upplägg med fjärrkontroll i dag när jag försökte fotografera några fåglar i ett träd. De var oerhört retsamma och flyttade omedelbart till andra sidan så fort kameran kom fram ;-)

Vad är det för försättslins du har använt? Saknar också macro-objektiv, men har hittills fått nöja mig med att använda kompaktkameran i stället. Kanske är försättslinser en bättre lösning?
Svar från McBear 2010-07-28 15:28
Hej Ylva

Tack för Dit beröm!!

Jag har en närbildslins 77mm som heter 500d. Linsen är lite extra bra då den har dubbla glas!

Jag hittade detta på Canons sida

"Canon gör närbildslinser i två olika styrkor – CU 250D (+4 dioptrar) och CU 500D (+2 dioptrar). Linsen med +4 dioptrar är det starkaste och ger förstoringar på upp till hälften av naturlig storlek (beroende på vilket kameraobjektiv som används). Det är ingen förändring i kamerafunktionerna – men autofokusering kanske inte fungerar på väldigt korta avstånd. Exponeringsmätning fungerar som vanligt.

Björn
Utmärkt resultat
Bra idé jag skall nog ställa upp kameran vid vår lavendel
Mycket fjärilar och humlor som surrar där, tills jag dyker upp ;)
Snabba är de också
Svar från McBear 2010-07-28 15:31
Hej Bengt

Detr är bara att rigga upp kameran och ta några steg tillbaka och trycka av på fjärrutlösaren då någon insekt tycks finnas inom "fotoramen". Det kommer att bli många floppar, som uppvägs av en och annan lyckad bild. En fullformatskamer gör också sitt till då man kan kan dra upp bilden en hel del.

Björn
Bra lärdom och bra resultat du visar här. Det ska jag ta till mig då jag oftast jagar mina fotomotiv inom makrofoto. :-) Bild nr 2 är också en favorit hos mig.
Svar från McBear 2010-07-28 15:36
Själv gillar jag bild ett där man ser av miljön. Ja ska dra upp den (och lägga till ovan) så att den i närhet blir i paritet med bild 2 och då kan nog gillandet förskjutas från 2 till 1.

Björn
Ja ha så har du hamnat i "macroträsket" :-))
Håller med Ylva, Tvåan är grymt bra:
Ha de en massa bra!//Kurre
Svar från McBear 2010-07-29 16:12
Macroträsket, visar det sig, omfattas alltid av något man kan fota. Vem har sagt att det just måste vara" blommor bin". Jag kan tänka mig gatufoto ur makroperspektivet - vad det nu kan landa i!

Björn
Nja, utsnittet av flugan är helt klart mer i min smak än helhetsbilden. Men bilden med humlan är fortfarande favoriten. :)
Svar från McBear 2010-07-29 16:13
okeyra!

Björn



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg