Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Om Du inte vill vinna i K&B´s och Fotos månadstävlingar!

Jag då är det dags igen för en liten analys av tävlingsåret i Kamera&Bild och Foto. Det står hel klart att om Du vill minimera Dina chanser att vinna så rekommenderar jag att Du skickar in gatufoto-, macro-, natur-, sport- eller arkitekturbilder.

Även om majoriteten, 55%, av placerade bilder är i färg,  så är vinnarbilderna (1:a plats) i S/V. Foto, i det här fallet, är extrem med sina 90% . I K&B är vinnarbilden till 60% i S/V.

Att notera, är det förhållandet att bland placerade bilder utgör rena porträtt ca 11% av bilderna medan porträtt bland vinnarbilderna är 21%. Förekomsten av barn på placerade bilder är ganska högt, ca 35% . 

 Om Du vill att Din bild ska ha någon chans över huvudtaget att vinna så, se då till att det finns klart identifierbar(a) människa/människor, som fyller upp en del av bilden, vilket var fallet i 70% av bilderna. Utöver detta ska Du se till att bilden är tagen inomhus- eller stadsmiljö.

Det man kan notera är att det inte skett någon förändring vad gäller domarpreferenser de senaste 3 åren, som jag roat mig med att hålla lite koll på fördelningen av olika typer av bilder i Fotos och K&B´s tävlingar.

Hur ska man förstå hur domarna tänker? Jag tror att det helt enkelt är så att det är mycket lättare att direkt känna för en bild med en människa i .  Anledningen, tror jag, är att man direkt kan identifiera sig med innehållet i bilden. Bilden leverera något,  som väcker minnen eller appellerar till det känslomässiga., vilket är fullt förståligt. Man behöver bara gå till sig själv och man finner att man fungerar på samma sätt.

Den stora frågan, som jag lämnar öppen, är då : “ Hur kan en bild se ut, som i sin uppbyggnad och sitt motivval leverera något, som kan stå sig i konkurrensen i jämförelse med “människobilder” i Fotos och K&B´s månadstävlingar.

Inlagt 2011-03-16 18:18 | Läst 3127 ggr. | Permalink
Varför är det så viktigt att vinna tävlingar? :) Jag deltar förvisso också i vissa, utan vinster - men allt det betyder är att en/några personer inte har samma bildsyn som jag och det gör mig ingenting :)
Det är lite märkligt detta att man kan tävla om "bästa bild". Det är ju något så subjektivt.
Svar från McBear 2011-03-16 21:37
Viss är det subjektivt men man tävlar/delar ut utmärkelsr ju om det mesta inom kulturen - böcker, film, foto och konst. Det är väl fråga om ngn sorts bekräftelse. Själv tycker jag det är ganska trivsamt om någon tycker om mina bilder. Det jag lite vill komma åt är att kanske få lite bredd. Men håller man på med naturfoto och annat som inte faller domarna på läppen i Foto och K&B så finns det ju andra fora som man kan vända sig till om man gillar att tävla.
Jag fortsätter som tidigare
Det finns i alla fall en juryperson som gillade min arkitekturbild
Kanske det inträffar igen :)
Svar från McBear 2011-03-16 23:59
Jag tuffar också på.
När resultatet från de första deltävlingar i Foto och Kamera&Bild dök upp med bara några dagars mellanrum, med en människa på var och varannan bild, så blev det nästan...., ja..., tråkigt...!? Även om bilderna i sig var olika så vill jag gärna ha mer variation i motiven för att det ska bli kul att titta på. Men jag fick med en i senaste Foto, så jag ska försöka igen.
Svar från McBear 2011-03-17 11:36
Bilderna är inte dåliga utan ibland rent fantastiska men domarna måste försöka finna andra kvaliteter i bilder än ta det säkra före det osäkra.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg