Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Macrofoto är inte helt enkelt!

Jag har ett litet projekt inom macrofoto och har ägnat dagen med att fota macrobilder (ett torkat blad från en blomkruka)  i studiesyfte,  med olika kombinationer vad gäller tid, brännvidd och ISO. Jag har ett 100 mm 2,8 objektiv. Det jag för det första konstaterade var att det vid långa slutartider blir skakningsoskärpa. Detta  fastän kameran var monterad påett  stativ och spegellåsning användes .  De fotografiska förhållandena var väl inte helt idealiska då jag som ljuskälla använde min dagljuslampa.  Så det blev ganska höga ISO-värde . Ingen bild nedan har lägre ISO än 800.  Jag tycker min 5D mark II klarar detta galant och  man behöver "knappst oroa" (lite kanske) sig för brus och därmed påverkan på upplösningen  upp till  ISO 1000 (tror jag så här långt) . Det stora problemet är skärpedjupet men det får jag försöka fixa till med bättre ljuskälla (ringblixt?) och därmed mindre bländaröppning.

Ett annat  intresant sätt att hantera skärpedjupet är att använda sig av en glidplatta, ta en mängd bilder med förskjutet skärpedjup och sedan lägga ihop bilderna i ett "stacking"-program och få skarpt över hela motivet.  En platt går på ca 3 000 kr. Jag får tänka på detta alternativ.

 Bilderna är utsnitt! Jag är lite osäker på om skärpan är acceptabel.

 

Inlagt 2011-04-27 00:12 | Läst 4750 ggr. | Permalink
Onödigt bra! =)
Svar från McBear 2011-04-29 18:05
Tack för det Thomas. Vi får väl se vad fortsättningen blir!
Kan bara konstatera att så otroligt läckra bilder med den dova mörka tonen, snyggt! Mvh Börje
Svar från McBear 2011-04-29 18:05
Tack Börje!
JA ha då är du fast i macroträsket :-)) Den sista bilden är Canon. Väntar bara att nå'n ska titta fram i det mörka "gapet".
Synes//Kurre
Svar från McBear 2011-04-28 16:12
Ja mer eller mindre.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg