Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Missa inte detta! En och samma bild - 3 olika vinklingar.

Jag fotograferade en rysk familj vid slottsgården i augusti. Jag märker att många som, betraktar bilden inte riktigt ser det jag ser. Jag ser två kvinnor, som riktar hela  sin uppmärksamhet mot barnet i mitten, medan de två männen inte riktigt är närvarande, speciellt mannen till vänster. Förmodligen är det så att den unga familjen (de två vuxna till höger) är  ute och semestrar med någons svärföräldrar. Jag ser även något av en gammal målning i bilden.

Emellertid kan man väl förklara den översta bilden för orginalet. Så såg det ut. Eftersom det röda dominerar i mitten så testade jag även en monokrom bild.

Då jag inte vad nöjd med detta och då jag inte tyckte att bilderna riktigt speglade det jag ser så förstärkte jag min uppfattning om bilden i den nedersta och tredje bilden. Jag ville ytterligare marginalisera männen och lyfta fram kvinnorna och barnet. Männen får sitta i lite "dunkel". Det nedtonade röda får bli ett blickfång, som ytterligare drar blicken mot centrum i bilden. Jag drar ned det blåa i männens jeans. För att förstärka min målningkänsla låter jag ljuset komma uppifrån och ytterligare leda blicken mot händelserna centrum. (Det hela är gjort i Lightroom)

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-11-22 11:21 | Läst 3340 ggr. | Permalink
Spännande bild, snyggt bearbetad i alla versioner - förstår vad du menar med bilden längst ner, det du vill visa är dock tydligt även i första bilden! Men, gillar den lite nedtonade färgskalan och så snyggt att kvinnan och barnet har samma färg på byxor/tröja.

Bra att du behåll väggen ovanför.

Blir både lite ledsen och glad när jag ser den - den berör.
Svar från McBear 2011-11-22 20:18
Tack Lysa! Jag tror att man i Ryssland har en gammal familjestruktur där kvinnan har huvudansvaret för barn och hem och mannen förväntas inte engagera sig.
Tack för ett lärorikt inlägg! Den sista blev superbra!
//ewa
Svar från McBear 2011-11-22 20:21
Det är ofta så att man kan ha en uppfattning om sin bild och varför den är bra. Me hjälp av lite digitalt mörkrum går "upplevelsen" att förstärka.
Intressant perspektiv! Sista bilden blev mycket bättre enligt min tycke. Tänk vad stor skillnad, normalt sett bläddrar man bara igenom bilderna utan att tänka sig för så missar man lätt en bild med budskap om det inte görs på rätt sätt. Det visar du väldigt bra tycker jag. Sista bilden får helt klart uppmärksamhet i bilden. En stor tumme upp till dig!
Svar från McBear 2011-11-22 20:22
Tack för det. Ja jag uppnådde mitt syfte tycker jag!
Den första bilden är den bästa i mitt tycke. Den röda tröjan suger blicken till händelsernas centrum och sedan upptäcker man sakta med säkert resten. En bra bild är som en lök den har många lager :)
//Chasid
Svar från McBear 2011-11-22 20:33
Jag tog bilden när jag gick på en lite kurs i gatufotografering för Göran Segeholm. Han tyckte att det röda drog till sig för mycket uppmärksamhet och att den skulle göra sig bäst i "svart/vitt". Om bilden ska passera som ett äkta gatufoto blir antagligen bild 3 diskad. Jag vet faktiskt inte hur mycket man får fixa och trixa med en bild inom gatufotografin.
Chasid 2011-11-22 20:58
I den svartvita bilden fastnar min blick först på bakgrunden och sedan flackar den runt innan jag hittar händelsen. Färgbilden hade jag själv valt även om jag föredrar svartvitt i nio fall av tio :)
//Chasid
Fina bilder allihop.Favoriten blir den längst ner. Gillar färgskalan och ljuset du lagt på kvinnorna. Förstår helt klart hur du tolkar bilden och bearbetningen på sista har, som du säger, förstärkt detta. /eva
Kul att se den här bilden igen, jag tycker fortfarande mycket om den. Fortfarande tycker jag att den gör sig bäst i svartvitt, men du behöver arbeta mer – mycket mer – med bildbehandlingen. Det finns mycket finlir att göra där.
lynxx 2011-11-23 09:22
Men se här....

Här kommer mannen som förstört mitt sätt att se bilder för alltid !!!

När kommer Visuell kommunikation 2????? (så att mitt bildseende blir helt ruinerat)

tack för en mycket bra kurs!!!

/Roger
Svar från McBear 2011-11-23 11:18
Tack för allt beröm!

Björn
Svar från McBear 2011-11-23 11:21
Jag vet att den sv/v är lite platt. Jag återkommer med en ny version och ska redogöra mina tankar beträffande resultatet.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg