Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Missa inte detta del II

Den monokroma grå bilden på de ryska familjerna kan med rätta betraktas som tråkig. Jag noterar att väggen tar till sig för myckert uppmärksamhet Jag har upptäckt att man behöver en strategi eller veta vad man vill när man efterbehandlar en bild. Det är också tydligt att man inte kan ha samma strategi för en och samma bild i färg som monokrom. I färgbilden ville jag få fram en känsla av målning och om jag får använda "sakra lkänsla" som komenterades i mitt förra blogginlägg. Dvs frihetsgraden är ganska hög och accepteras av betraktaren.

Men detta fungerar inte i detta fallet för en monokrom bild. Resultaet skulle ifrågasättas och efterbehandligen skulle antagligen betraktas som tafflig. För  den monokroma bilden får man ha en delvis annan strategi. Resultatet av de  åtgärder som vidtas måste ge en bild som inte framstår som verklighetsfrämmande.

 Att lyfta fram kvinnorna och barnet är centralt. Ljuset som kommer uppifrån får skippas. Jag har ljusat upp den äldre kvinnans byxor och barnets tröja. Jag har även ljusat upp den yngre kvinnans byxben något, samtidigt som jag mörkat ner byxbenen på mannen som sitter till vänster. Allt detta för att fokusera på händelsernas mitt. Jag har placerat männen i en något mörkare miljö men bara tillräckligt för att det ska verka naturligt. Vidare har jag ljusat upp lite på stenbeläggningen framför kvinnorna, som jag tagit med lite mer av. Jag mörkat ner väggen och plockar fram lite struktur för att ytterligare accentuera det viktiga i bilden. Männens händer har också tonats ner lite för att minska uppmärksamheten. Slutligen har jag ljusat upp scenen ytterligare mellan de båda männen.

Jag kommer nu att låta bilden vara på detta sätt några dagar för att återkomme med nya ögon och se om den håller eller om jag måste ändra på något.

Bild 1 har i princip passerat det digital mörrummet utan större påverkan.

That´s all folks!

 

 

Inlagt 2011-11-23 22:34 | Läst 3260 ggr. | Permalink
Tvåan är ju betydligt "BÄTTRE". De' e' ju den ökade kontrasten som "gör" tvåan tycker jag.
Ha de' bäst//Kurre
Svar från McBear 2011-11-23 23:00
Ja så är det nog samt att fokus är rätt tydligt
Oh!
Jag såg första försöket häromdagen, och kände ärligt talat att den sista bilden där, den med ljuset uppifrån liksom inte klickade för mig, alls. Den kändes lite för mycket, det blev en störande övertydlighet för mig.
Tvåan här är en klar kontrast mot det jag störde mig på häromdagen, mycket vackert fokus på damerna utan att det blir sådär övertydligt. Kanske är det subtilitet jag faller för i den?
Svar från McBear 2011-11-23 23:00
Övertydligheten var medveten då jag fått för mig att detta skulle föra mig närmare en ljussättning i en målning av lite äldre snitt.
Den här bilden krävde en del arbete förstår jag. Den intressanta frågan är ju om den svartvita versionen tillför något jämfört med färgoriginalet, som inte alls verkar lika problematiskt. Själv har jag experimenterat en del med konvertering av färgbilder till svartvitt, men sällan varit nöjd med resultatet. Märkligt nog tycker jag att min kamera gör jobbet bättre, så numer bestämmer jag i förväg om jag vill ha bilden i svartvitt eller färg, och ställer in exponeringen efter vad jag bestämmer.

Hur som helst, det är en fin bild, men i fråga om ljus och kontrast känns inte den svartvita versionen riktigt fullgången. Om man nu ska se kritiskt på den.
Svar från McBear 2011-11-26 19:42
Det är lite svårt att veta när något är fulländat och olika ögon ser olika saker. Jag tror också att den slutgiltiga bedömningen görs då man har en utskrift framför sig.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg