Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

När man tar porträtt måste man nog ha en idé eller mitt första försök på egen hand i Porträttfotografering.

För ett bra tag sedan gick jag en studiokurs på Kulturama. Inte förrän härom veckan tog jag mig i kragen och gjorde mina stapplande försök att  helt på egen hand ta lite porträtt i studio. Nu är jag så lyckligt lottad att fotoklubben som jag är med i , Midsommargårdens fotoklubb vid Telefonplan, har studiomöjligheter. Det tål också att nämnas att vi har tillgång till mörkrum för den som är intresserad.

Min tanke var att inte ta porträttbild rakt av utan att snarare sätta en idé på sensorn. Min fru, som är van att se kameror runt sig,  ställde upp. Idéen var att låta kvinnlighet kollidera med med den manliga världen om än på ett  kanske lite naivt sätt. Man får inte lägga ner sina idéer även om man har sina dubier. Man lär av gamla idéer, som ger nya ideér! Då var det bestämt. Vi travade iväg till en vintagebutik på Åsögatan och inhandlade en herrhatt. Till detta ingick min ullöverrock i rekvisitan samt att lite sminknining skulle göra sitt till, framför allt då knallröda läppar. Till saken hör också att jag vid något tillfälle har sett en afrikansk fotograf som på sina porträttbilder hade mycket färglada tyger med fantasifulla mönster som bakgrund. Detta måste prövas var min tanke. I idéförverkligandet ingick också lite Lightroomtrixande för att komma så nära mitt mål som möjligt.

När man kommer hem och tittar på bilderna så märkar man att bilder sållas bort pga av att den rätta känslan inte infunnet sig. Annat som man upptäcker är  att hatten kanske skulle rengjorts från damm eller att bakgrundstyget skulle ha strykits för att veck ska "komma ut ur huvudet". Men beträffande vecken kanske det ger lite liv åt bakgrunden - vad vet jag.

Det är ju en sak att fotografera sin fru, en annan sak att fotografera någon som man inte känner så väl. Så om det är någon som skulle kunna tänka sig att ställa sig framför kameran med mig bakom så är det bara att höra av sig. Jag tänker utveckla det här med en brokig bakgrund så tänker efter vad "Du är för färg och mönster" som så att säga skall komplettera den Du är, är tanken!

 

Inlagt 2011-12-19 17:39 | Läst 3520 ggr. | Permalink
Fina studiobilder med lite spännande ljus.

Jag skulle ljusa upp ögonen lite på bild 2, 4, 5, men det är bara min tanke, du som fotograf har kanske en annan tanke med bilderna.

Bild 3 är nog den bild jag gillar mest.
Nja jag ville ha dem i mörkret. Fick idén om ljussättning som skulle komma uppifrån , ungefär som under en gammaldags gatlykta! Ville också ha lite mystik.
Nr 3 är mycket bra.
Och sedan gillar jag den sista
Att fotografera någon man inte känner så väl är inte så enkelt.
En van modell kan vara lättare
Vi syns
Wow, 3:an är kanonfin! 4:an är också fin, men jag störs lite av huden som drar i väg till höger (hade nog velat haft ljuset i en v-ringning som i de andra, om du förstår? :-)). Gillar idén med de röda läpparna mot det manliga.
//ewa
Läckra porträtt! Jag gillar nummer 3 väldigt mycket.
/Anna
Tvåan tycker jag nog är ganska häftig, gillar ljussättningen, den ger på något sätt sken av två ansikten. Trean får mig av någon anledning att tänka på Alfred Hitchcock. Den sista tycker jag också är bra, den verkar blotta något sårbart hos modellen, fint ljus i den också.
Med vänlig hälsning
2.an och 4:an är mina favoriter. Där finns en "mystik" som jag gillar. De' där med bakgrund tar vi över fika :-))
En massa bra//Kurre



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg