Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Hur utvecklas man som fotograf?

Jag har funderat lite till och från hur man utvecklas vidare som fotograf efter att man kan allt det där tekniska och gått på diverse kurser för att förkovra sitt bildseende. En tanke som då dyker upp är: vad skiljer en amatör från en erkänd fotograf?

 Jag har kommit fram till, genom att betrakta mig själv och andra, att medan den erkände fotografen är fokuserad är amatören oftast väldigt splittrad. Den erkände fotografen jobbar vanligtvis på ett projekt för att belysa/förmedla något med en serie av bilder. Enstaka bilder i serien skulle kanske inte klara av att bli positivt  bedömd av ngn domare i Foto eller Kamera & Bild. Däremot, när man tagit del av helheten i den erkände fotografens bildserie lyfts den enstaka bildenofta till en ny dimension. Den är en kugge i ett sammanhang, för en historia frammåt eller finns för att förstärka fotografens intentioner/budskap.

Vad gör man då som amatör om man vill utvecklas vidare? Slutsatsen är enkel, skaffa Dig ett projekt! Bestäm hur många bilder projektet ska omfattas av! Ta många bilder för att få ett brett urval! Sätt ett namn på projeketet. Tala inte vitt och brett om det, för du gör det inledningsvis för Din egen skull för att utvecklas som fotograf! Bli duktig på efterbehandling av bilder. (Det finns mycket bra videokurser på marknaden för omkring 300kr. Enligt min mening mycket mycket bättre än att gå på kurs) Efterbehandlingen är mycket viktig då man har möjlighet att accentuera det man vill förmedla.

En bristvara i detta sammanhang är självförtroende. "inte bryr sig ngn om lilla mig". För att råda bot på detta,  gå med i en fotoklubb och träffa liksainnade och ha som bollplank. Det är bra för självförtroendet!   

Man måste tänka till om målet med sina ansträngningar. För många amatörer är en bra början att reultatet landar i en bok, vilken man enkelt kan förverkliga direkt på nätet.  När man blivit lite säkrare går man vidare till utställning, som man inledningsvis kan ha tillsammans med andra, till exempel inom raman för fotoklubbssverige.

 

Slutligen kan jag nämna att fotografer från fotoklubbar i Stockholm med omnejd ställer ut på Vingen, Biblioteket Solna C. Utställande fotografer presenterer några miniprojekt bestående av 6-10 bilder över ett självvalt ämne. Vernissage 1 nov 16.00

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-19 17:01 | Läst 3141 ggr. | Permalink
Så för att gå från amatör till erkänd fotograf så gäller det att fokusera rätt.
Tack för tipset, noterat i kalendern.
Trevlig helg!
ewa

P.S. Babord och styrbord på land?!
Svar från McBear 2012-10-19 17:49
Vad som är rätt och fel kanske är svårt att avgöra så där generellt. Jag tror att man fokuserar på det man tror på själv . Då blir det rätt!

Trevlig helg själv!

P.S. Det finns inte D.S.
Kloka ord och jag kan bara hålla med. Själv gjorde jag ett 5 minuters bildspel för något år sedan och det tycker jag är lite åt projekthållet eller åtminstone att gå ett steg längre än bara ta enstaka bilder. Plötsligt fick man tänka till lite extra. Försöka hitta en röd tråd i bildspelet. Att även ta bilder som har som syfte att binda i ihop bildspelet. Bilder som inte vinner några poäng hos en domare, men som ändå är viktiga då de bildar en väg mellan bilder som man kan tänkas ha på väggen. Dessutom sedan få ihop bilderna med lite musik var inte alldeles lätt även om jag hade valt ut musiken först och kunde ha den i mina tankar när jag tog bilderna.

Det börjar bli hög tid att göra ett bildspel igen, fast då med ett tema där det inte är lika serverat med motiv som förra gången. Då fick det bli bilskroten Kyrkö Mosse där det fanns gott om motiv.

/Gunnar
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-19 20:10
Det med digitalt bildspel blev en utmaning för mig. Jag hade lovat göra ett om Barcelona där jag var med vår konstförening. Jag är inte alls för teknik eller kameror så det var i ett läge ganska nervöst. Tänk jag lyckades med det efter många många timmars inläsning för lära mig allt jag behövde kunna.
Nu är det visat och det blev verkligen uppskattat. Viktigast är att jag är så nöjd med det själv.

Vågar visa för vem som. En fantastisk känsla.
Ha fin helg
Gu-Inger
Svar från McBear 2012-10-19 21:28
Javisst bildspel. Jag har gjort några stycken själv och det är ganska tillfredsställande. Rätt musik ger ett riktigt lyft till bilderna!
Mycket bra på alla sätt det du delger oss som är på bloggsidan.

Det gäller våga eller vinna. Menar att om en fotograf har bilder som tagits under många år gäller det göra något av det.

Jag gav ut en bok 2006 på eget förlag om ett Hässleholm som fanns en gång. Jag har haft en del utställningar kring detta projekt. I onsdags höll jag föredrag för medlemmar i vår Afasiförening.

Efteråt var det en glädje för mig att få ha upplevt detta. Det blev en bra kommunikation mellan mig och de som var där. Rörande se de som satt i rullstol som hade sådan behållning av att jag kom. En hemsk sjukdom som kan drabba oss vilket ögonblick som helst.

Det finns många sätt att utvecklas för min del är det besöka olika utställningar. I går såg jag Matisse i Köpenhamn. Det är en konstnär som visar hur viktigt det är med kompositionslära. I varje målning gick det tydligt att se. Han använder sig mycket av tretal och har en klar linje i varje målning.


Kul bild där alla fotografera alla tydligen. Är det en fotoklubbsutflykt.
Ha en fin helg
Gun-Inger
Svar från McBear 2012-10-19 21:32
Jag har också givit utt en bok tillsammans med en lyriker/poet som beskriver vår resa i Egypten 2008. Mycket tillfredsställande att ha sitt namn på en bok.
Bilden är tagen under en promenad i Kungsträdgården där trion stod för någon sorts reklamfotografering tror jag.
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-19 21:48
Aha det var en kul bild. Jag missade min i dag. Hade enbart mobilen men den hade räckt bra. Ett par som verkligen inte såg omgivningen utan kramades i de mest underliga rörelser vid busshållplatsen. Jag var inte snabb nog. Kanske de upptäckte att jag var på väg ta en bild.
Är lika glad för det.
Önskar dig allt gott
Gun-Inger lycka till med fler böcker visst är det kul.

Jag har gjort en i ett ex på våra fem barnbarn den blev också bra.
Skall trycka så det får vars en bok för framtiden.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg