Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Henri Cartier-Bresson och jag

Jag fotograferar en hel del gatufoto och efter att ha varit på Fotografiska ett par gånger och tittat på Henri Cartier-Bresson har jag drabbats av följande tanke. Om man skalar bort patinan i Bressons bilder och tillika påklädnaden i form av historien förknippad med bilderna, hur står sig då mina bilder i jämförelse. Förmodligen låter det sig inte göras men se det som ett tankeexperiment. Det är antagligen en dödssynd att föra denna tanke till torgs men icke desto mindre tror jag att många, som har fotograferandet som hobby eller yrke  jämför sig med de stora mästarna. Är man en skicklig erkänd fotograf så kanske en kritiker jämför fotografens bilder med de stora mästarna. Är man som jag, får man göra det själv.  

Bresson fotade från olika länder/städer/platser. Min första bild är från Wien, bild 2 och 3 är från Stockholm, bild 4 är från New York, Bild 5 är från Berlin, Bild 6 är från Stockholm, bild 7 är från Rugen (ska vara tyskt y) och den sista bilden är från ett litet oassamhälle i Sahara/Egypten. Jag har också bilder av människors utsatthet , som Bresson, men dom får jag visa i ett annat forum någon annan gång.

Således håll till godo med några historielösa bilder (och så kommer det förmodligen att förbli) och som än inte fått  någon patina (det kan de flesta bilder få).

 

Inlagt 2013-03-30 20:58 | Läst 3567 ggr. | Permalink
Det var skönt se dina bilder nu för jag har suttit tidigare och tittat på en del färgbilder. En del var så skarpa i färgen så ögonen nästan blödde. Det var i utställningar på Facebook jag kikade.

Det är enbart gratulera dig till alla bilderna du visar här.
Varje bild har sin berättelse med olika öden i. Fascinerande är det verkligen. Vackra är de också.
Ha nu en fin påskdag.
Gun*Inger
Svar från McBear 2013-04-01 13:52
Kom och tänka på övernaturliga naturbilder. Min bror kom hem från friluftsmässan och hade tittat på en utställning av naturbilder. Hans kommentar var "ska bildrena vara så där skarpa. Nästan så de är skarpare än vad man upplever i verkligheten". Det kanske är någon trend som pågår eller att man gör det för att möjligheten finns.

Roligt att Du tycker om bilderna.
Gun-Inger Arvidsson 2013-04-01 22:55
Jag tycker mycket om dina bilder som du förstår.
Det var mycket intressant det din bror konstaterat. Vi har just nu på vårt kulturhus utställning av Naturfotograferna i Skåne. En del av dem inte alla ser nästan ner på oss som inte tar naturbilder. De försäkrar att de inte använder sig av photoshop när de gäller "dra i färgen".
Jag var och såg utställningen häromdagen. Det är nästan samma bilder som de har haft nu i många år. Skillnaden är just detta att färgerna har ökat. Det blå är så skarpt det finns inte i naturens färgskala som vi alla vet. Kvittar mig men
mina naturfotokompisar säger att de inte är manipulerade det minsta. Vår diskussion fortsätter ingen ger sig tyvärr.
Ha en fin vecka på dig
Gun-Inger
Härligt svartvit foto och fin patina! Spännande kompositioner. Av samma stuk som HCB, men han har varit före Dig! Du har byggt på hans stil, men det har Du gjort jättebra!
:-)
Förresten, Rügen! Ta ¨ och u, så blir det ü.
Svar från McBear 2013-04-01 13:56
Jag härmade medvetet stilen och plockade ut bilder, som har samma karaktär, som Bresson. En stor skillnad är ju tidpunkten för bildtagningen. Genom bildbehamdlinge förpassade jag bildrna några år bakåt i tiden, vilket man antagligen inte ska ägna sig åt om man vill finna sin egen stil.
Fina ögonblicksbilder där särskilt den första bilden sticker ut.
Det som slår mig när jag ser HCB-s bilder är enkelheten och det naturliga i alla bilder, han fångade människor i situationer, i rörelse, på väg och så hade han en övernaturlig känsla för att befinna sig på rätt plats i rätt tillfälle.
På bordet framför mig ligger boken "Europeans " utgiven av Thames & Hudson, det är den i mitt tycke ultimata HCB-boken, ingen tramsig text utan bara bilderna.
Svar från McBear 2013-04-01 14:02
Beträffande den där övernaturliga känslan så tror jag att Bresson och andra planerar dte där" finna sig på rätt plats" . Kan också tänka mig att en och annan bild är arrangerad lite grann. Formodligen har han vandrat omkring på stan och noterat ljuset. Kommit tillbaka nästa dag. Placerat sig för bästa bild och sedan väntat att någon ska dyka upp precis där han har planerat. Jag tänker på den där hoppaöverpölenbilden, som är en typ av bild jag sätt hos en eller två andra gamla fotografer.
Hej,
Klart mycket bra bilder med karaktär.
Fortsätt så.
Ha det bra
Bob
Svar från McBear 2013-04-01 14:05
Tack för det Bob. Det lutar åt att jag ska planera mera och vänta ut rätt tillfälle så får vi se var jag landar då.
Snyggt svartvitt

Och bra fångade ögonblick
Vi får se när de blir världsberömda ;-)
Jäkligt schysst. Borde platsa på nå't galleri. Eller fiket på Hornsgatan,gamla Puck.
Svar från McBear 2013-04-01 19:26
Conny och jag ska ställa ut där och det är vernissage på Cafe´ Tårtan den 31 maj 17.00.
Många bra bilder som tål att tittas på mer än en gång!
Var inte storheten med HCB att han var där han var vid rätt tillfälle? Och bröt en gammal tradition med arrangerade bilder för att i stället ta fram det spontana ögonblicket.
Jag skall gå på utställningen en gång till, men det första intrycket är väl att det finns många "moderna" fotografer som tar lika bra bilder, men konkurrensen är mycket hårdare nu.
Svar från McBear 2013-04-01 19:25
Ska man vara på plats vid rätt ögonblick blir det många skosulor att slita ut. Jag tror att det vi ser är lite av planering av typen : söka sig dit där man vet att saker och ting kommer att hända. Eller studera stadsbilden och ljuset samt återvända vid rätt tillfälle och vänta ut en situation för att man vet att den kommen att upprepa sig!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg